Descărcați conținutul CD-ului „Conexiuni Wireless cu Arduino” de aici
sau scanați codul QR
Cum a apărut Arduino? Din nevoia de a deține un sistem fizic (hardware) şi informatic (software), destinat unei comunităţi largi de utilizatori, care să nu implice utilizarea unor resurse materiale importante sau o pregătire de specialitate în domeniul informaticii, dar care să extindă posibilităţile de utilizare a calculatorului personal la acţiuni practice concrete.
Ce este Arduino? În realitate, un mic dispozitiv care include principalele caracteristici ale unui calculator şi care reprezintă o interfaţă între un PC şi elemente de execuţie (actuatori), sau elemente de culegere a unor informaţii din mediul exterior (senzori).
Ce știe să facă platforma Arduino? Aceasta include atât sistemul de programare IDE, cât si o platformă fizică electronică reală care să permită o conexiunea reală cu elemente externe. Modulul fizic se conectează simplu la un PC printr-un cablu USB, iar programarea se face folosind limbajul C++, accesibil unei mase largi de utilizatori.
Ce se poate face cu ajutorul Arduino? Aplicaţii de automatizare, robotizare şi chiar inteligenţă artificială.
Cum conectez Arduino la dispozitive inteligente Android sau IOS? Pe internet pot fi regăsite o multitudine de aplicaţii specifice dispozitivelor Android sau IOS compatibile cu Arduino, însă scopul acestei lucrări este de a vă o feri o prezentare sistematică de la simplu la complex, cu exemplificări concrete
Ce voi găsi în această carte? Prezentarea sistematică a conexiunilor de tip radio (wireless). La început sunt prezentate modulele simple Rx/Tx 433MHz care îndeplinesc doar funcţii radio de tip emisie (Tx) şi recepţie (Rx), partea de prelucrare a datelor şi protocolul de transmisie fiind preluat de placa Arduino.
Urmează module mai complexe de tipul NRF 24L01, RF 69 şi HC 12 care preiau o parte din protocolul de transmisie. Sunt prezentate apoi modulele bluetooth HC 05 ce permit şi conectarea cu dispozitive Android sau IOS. Pentru conexiuni la reţelele web a fost inclus modulul NodeMCU ESP 8266, iar pentru sisteme complexe de conexiuni prin bluetooth şi web modulul ESP32. În final este prezentat modulul ESP-32 CAM care oferă pe lângă facilităţile bluetooth şi web şi posibilitatea transmiterii de imagini. Fiecare modul este prezentat într-un capitol separat, ce conţine o parte teoretică referitoare la protocolul de comunicaţie folosit, urmată de exemple concrete ce includ atât partea fizică folosită hardware cât şi codurile de programare (software).
Toate sistemele prezentate, coduri şi hard, au fost realizate fizic şi testate în mod real şi reprezintă concepţia proprie a autorului, sau preluări şi adaptări ale unor exemple disponibile în literara de specialitate sau pe internet, de fiecare dată fiind specificată sursa de informare. Sunt libere a fi folosite si dezvoltate de către cititor. Explicaţii ale codurilor sunt de asemenea incluse pentru fiecare exemplu prezentat. Pentru ilustraţii s-au folosit elemente grafice disponibile pe internet sau realizate de autor, iar majoritatea schemelor electrice au fost realizate folosind programul Fritzing, de asemenea disponibil pe internet.
Proiectele prezentate au un caracter exemplificativ, dar cu mici modificări pot fi adaptate unor aplicaţii reale. Lucrarea are un caracter didactic, adresându-se studenţilor facultăţilor de ştiinţe dar şi cititorilor pasionaţi de informatică aplicată, necesitând doar minime cunoştinţe de programare în limbajul c+. Pentru a facilita accesul cititorului la partea de programare, cartea este însoţită de un CD ce conţine toate codurile prezentate şi librăriile necesare.
ISBN 978-606-37-1215-9
Recenzii
Nu există recenzii până acum.